Fietsvakantiewinkel Route-App

 


Downloaden voor Android en IOS kan inmiddels al via de Play Store en App Store.

Fietvakantiewinkel-Route-App voor lange-afstand-fietsroutes
Vanaf maart 2018 heeft de Fietsvakantiewinkel een eigen Route-App waarmee u lange-afstand-fietsroutes kunt gaan afleggen. In 2018 zullen dat zijn deel 1 en 2 van de Groene Weg naar de Middellandse Zee en het officiële traject van de Internationale Maasroute. De App is uiteraard voor beide richtingen geschikt. In 2019 wordt het aantal routes uitgebreid, denk hierbij bijvoorbeeld aan de Europaradweg R1 naar Berlijn.

De app zelf is gratis te downloaden, de afzonderlijke routes gaan € 3,50 per stuk kosten. De app is geschikt voor Android en iPhone. Om u te laten zien hoe handig en prettig de app werkt, met alles wat erbij hoort, hebben we een voorbeeld route gemaakt in Nederland (Nederrijn-Heuvelrugroute). Deze is gratis te downloaden. Zo kunt u de app zelf uitproberen en kijken hoe prettig u hem vindt.
Het lukt zeker om met alleen de App de route te fietsen, maar we adviseren om toch ook de fietsgidsen mee te nemen. U vindt er niet meer voorzieningen in, maar wel meer beschrijvingen over de route, de voorbereiding etc. Belangrijkste is natuurlijk dat mocht u bijvoorbeeld een mankement met uw smartphone krijgen u echt helemaal niets meer kunt met betrekking tot de route.

De opzet van de App
De app is zo gemaakt dat u er de betreffende route uitstekend mee kunt gaan afleggen. Alles is beschikbaar; de heldere kaarten (ook offline bruikbaar) met daarop de route, de voorzieningen zoals overnachtingsmogelijkheden en de fietsenmakers. Maar ook zijn er bijvoorbeeld de doorgegeven wijzigingen, zodat u altijd de laatste info heeft. Hiernaast kunt u zelf voorzieningen toevoegen. Voordeel is dat u alles in één heeft en dus niet met allemaal afzonderlijke apps aan de gang hoeft te gaan. Hiernaast hebben we natuurlijk getracht alles op de fietser af te stemmen. Die is meer gebaat bij een supermarkt op het juiste moment dan bij een Michelinsterren restaurant. 
Hetgeen waar we het meeste trots op zijn is de gebruiksvriendelijkheid. Je hoeft echt niet heel handig te zijn om met deze app om te kunnen gaan. Hij is daadwerkelijk voor elke fietser goed bruikbaar en uitnodigend.

Alleen de toekomst is perfect
Met betrekking tot de voorzieningen staat er meer dan genoeg in om de route prettig te kunnen afleggen. We hebben geen enkele illusie dat we volledig zijn, dat is simpelweg niet te organiseren maar vooral ook niet nodig. U zult niet zitten te wachten op twee supermarkten in één straat. U zou het dus meer moeten zien als een soort uitgebreide basis, uw digitale fietsgids. Ook zal het heus eens voorkomen dat een iets bij een verkeerde categorie staat, of dat de coördinaten niet kloppen. Wat u kunt doen is anderen helpen. Binnen één minuut heeft u het middels de App doorgegeven. Hiernaast is het zo dat alles steeds uitgebreider en beter gaat worden, maar daarvoor hebben we u dus nodig.

Voor fietsers en door fietsers
Alle fietsers bij elkaar zien en horen natuurlijk veel meer dan dat de route één keer per drie jaar gecontroleerd wordt aan de hand van doorgegeven wijzigingsformulieren. Zo komt u een heel leuk terrasje tegen, een mooi plekje voor wildkamperen, een nog onbekende B&B of een fietsenmaker. Maar het kan ook om een overstroming gaan, waardoor de weg onbegaanbaar is. We hebben het uitzonderlijk makkelijk gemaakt voor u om deze toe te voegen. We weten uit ervaring dat de meeste fietsers die de route afleggen het fijn vinden om anderen te helpen en de route beter te maken. Betrokkenheid heet dat. Kleine moeite, voor een ander veel voordeel. Op deze manier zal de route echt per maand beter en completer worden. U hoeft niet meer te twijfelen of u een oude druk heeft; u fietst altijd met de nieuwste druk, met de meest up-to-date zijnde relevante fietsinfo. Voel u nooit verplicht, maar waarschijnlijk vindt u het leuk om te doen. Een andere mogelijkheid is bij elke voorziening een review toe te voegen. U kunt zo laten weten hoe bijvoorbeeld de ontvangst was, of de camping goedkoop was of bijzonder mooi gelegen.

Uitleg en gebruik App - Afbeelding 1 t/m 4Routes en trajecten. U kunt de App zelf dus gratis downloaden uit de Playstore (Android) of de Appstore (iPhone). Als u op "fietsvakantiewinkel" zoekt komt hij zeker omhoog. Het logo ziet u helemaal linksbovenaan deze pagina, onder de NS-app.
Waarschijnlijk krijgt u gelijk de beschikbare fietsroutes te zien (afbeeling 2): Groene Weg 1, Groene Weg 2, Maas en Utrechtse Heuvelrug. Mocht dit niet zo zijn dan kunt u altijd naar het Menu (afbeelding 1) gaan en hier kiezen voor "Beschikbare routes". Om een goed beeld te krijgen hoe eenvoudig de App is, adviseren we om de gratis Heuvelrug-fietsroute (65km) te downloaden. Dit zal ongeveer een minuutje duren.
Waar de langere routes natuurlijk uit meerdere trajecten bestaan (afbeelding 3), bestaat deze voorbeeldroute uit 1 traject. Trajecten zijn altijd afzonderlijk te downloaden. Dit downloaden is niet noodzakelijk, maar zo kunt u de trajecten ook offline gebruiken. Altijd via het download-symbool rechtsboven in. Het wijst zich vanzelf. Bij eenmaal gedownloade trajecten komt er een download-symbootje achter te staan. Zodat u altijd overzicht heeft.

Hoeveel trajecten gedownload kunnen worden wisselt per telefoon, waar sommige telefoons 7 trajecten kunnen behappen lukt het bij anderen maar tot maximaal 2. Is ook helemaal niet erg. Eenmaal een traject afgelegd verwijdert u dit gedownload traject eenvoude door op het kruisje rechtsboven te klikken. Hierna kunt u weer een volgend, nog af te leggen, traject weer op uw smartphone downloaden.

De afzonderlijke trajecten kunt u oproepen door er op te klikken: afbeelding 4 komt dus tevoorschijn als u klikt op "1. Ardennes - 139 km". Op dit scherm vindt u twee belangrijke knoppen, die u waarschijnlijk ook veel zult gaan gebruiken. Rechtsboven de icoontjes om bij de voorzieningen te komen en midden onder het plusje om voorzieningen dan wel routewijzingen zelf toe te kunnen voegen. Bent u met uw fiets op dit traject aanwezig, dan geeft een groen bolletje precies aan waar u zich bevindt op de kaart (niet zichtbaar op afbeelding). Deze kaart beweegt niet mee tijdens het fietsen, daarvoor moet je naar het navigatiescherm (afbeelding 12). Lees verder.


Uitleg en gebruik App - Afbeelding 5 t/m 8

Categoriën en voorzieningen. Heeft u op de icoontjes rechtsboven gedrukt dan verschijnt afbeelding 5. Hier vindt u alle beschikbare categorieën. U kunt hier selecteren welke categorieën zichtbaar moeten zijn op de kaart. Bent u bijvoorbeeld alleen geïnteresseerd in overnachtingsmogelijkheden dan selecteert u "Camping" en "Logies". De campings en logies zullen vervolgens via bijbehorende icoontjes op de kaart verschijnen (afbeelding 6). U kunt voortdurend switchen van keuzes. Moet u een fietsenmaker hebben, dan selecteert u alleen de categorie "Fietsenmakers". Alle categorieën spreken waarschijnlijk voor zich met uitzondering van wellicht de categorie "Fietserstip". Het idee hierachter is dat wij én u hier dingen aan toe kunnen gaan voegen waar men met name als medefietser wat aan heeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een heerlijke picknickplek, een mooi uitzichtspunt, een idyllisch plekje om even in te plonzen, de bakker met de beste croissant of  een aardige boer bij wie u mocht kamperen. We zullen hier ook de knooppunten met andere lange afstand fietsroutes vermelden. 
Door op de overzichtskaart op een afzonderlijk icoontje te drukken krijgt u de afbeelding en naam van onderliggende voorziening in beeld (afbeelding 7). Drukt u vervolgens op deze afbeelding dan gaat u naar het scherm met alle info over deze voorziening (afbeelding 8). Lees verder.

Uitleg en gebruik App - Afbeelding 9 t/m 12

Voorziening/wijziging toevoegen. Zoals gezegd is dit het plusje dat u midden onder vindt (afbeelding 4 of 7). Als u hier op drukt, krjgt u de keuze om een routewijziging aan te geven óf een voorziening toe te voegen (afbeelding 9). We hebben dit echt heel makkelijk gehouden, zodat u het waarschijnlijk snel leuk gaat vinden om de route beter en completer te maken. (afbeelding 10). Als eerste kiest u de categorie, zie weer afbeelding 5 (bijvoorbeeld campings), als tweede de positie waar u bent (gewoon op het handje drukken, hierdoor worden de GPS-coördinaten gepakt), als derde tikt u de naam van de voorzienig (bijvoorbeeld 'Camping het Groene Veld') in en als vierde een korte bechrijving (bijvoorbeeld 'prima camping, aardige mensen'). Eventueel kunt u u ook nog een foto uploaden. Dit zegt vaak meer dan de beschrijving. Vermoedelijk alles binnen 1 minuut gedaan. 
U snapt dat als elk jaar 50 fietsers mee gaan denken en werken dit veel meer zoden aan de dijk zet dat iemand die één keer per drie jaar de route controleert. Het wordt door ons en toekomstige fietsers van de route dan ook zeer gewaardeerd als u zo af en toe wilt helpen. Vermoedelijk vindt u het zelfs leuk om te doen. Lang leve de verbondenheid. 
Review toevoegen. Dit is nog gemakkelijker. Bij elke voorziening kunt u op het plusje rechtsonder drukken (afbeelding 8). U komt dan bij het review-scherm (afbeelding 11). Hier kunt u het aantal sterren kiezen, een toelichting geven en eventueel een foto meesturen. Dus staat u bijvoorbeeld op een mooi trekkersveldje van een prettige camping, of heeft u nog nooit zo'n grote supermarkt gezien, laat het anderen even weten. Zo maakt u ook hun fietsvakantie weer aantrekkelijker. 
Navigeren. Het laatste scherm (afbeelding 12) gaat u het vaakst gebruiken. Dat is het navigatiescherm waar u echt de route