Vakantiefiets kopen

Bij het kopen van een vakantiefiets hebben wij eigenlijk maar 1 advies: koop een fiets die bij u past. De één fietst maanden achtereen, de ander een paar weekenden per jaar. Sommigen gaan voor uitstraling, anderen vinden dat totaal onbelangrijk. Neem dus vooral alleen uzelf als eikpunt, dan geniet u het langst. Fietsvakantieplezier per uur uitgerekend is sowieso heel goedkoop en bedenk.... uw fiets is uw paard. Bent u er zeker van de komende jaren veel te fietsen, dan is het begrip investering nog een understatement. Zelden iemand met spijt een goede fiets horen kopen. Bent u een beginner (bofkont) en wilt u eens kijken of fietsvakantie wel bij u past, dan volstaat een wat betere tweedehands waarschijnlijk ook. Beter kan altijd nog. 

Gaat u voor een zeer betrouwbare en duurzame fiets, dan zou u bijvoorbeeld aan een Santos-vakantiefiets kunnen denken. Je ziet ze al veel voorbij trekken, als je oplet. Goed verstopt onder alle fietstassen. Santos is een merk waarmee we ons erg verbonden voelen. Santos straalt dezelfde waarden uit als die wij belangrijk vinden: lange-termijn-denken, betrouwbaar en degelijk, schoonheid door eenvoud, veel liefde voor de fietsvakantie en een prettige ongedwongen service. De fietsen zijn in absolute zin niet goedkoop. Wel als je ziet wat je er voor terugkrijgt en wat je ermee zal gaan doen en beleven. De Santosshowroom is elke vrijdag op afspraak te bezoeken in Nieuw-Vennep (Noord-Holland). Kijk voor beschikbare plekken op de site van Santos.
Probeer het vooral zelf uit. Uiteraard zijn door het hele land ook dealers van Santos-fietsen, zoals de Vakantiefietser in Amsterdam. Daar kunt u altijd terecht.

Fiets reparatiecursussen

Zowel de vereniging de Wereldfietser als de Vakantiefietser in Amsterdam en Beagle Bikes in Utrecht en of Nieuw-Vennep (bij Santos) zorgen prima voor leuke fietsreparatiecursussen. Die van de Wereldfietser is meer uitgebreid en duurt 2 dagen. Bij de Vakantiefietser en Snel meestal 1 dagdeel.

 

Fietsverzekering

Deze zijn er natuurlijk best wel veel en waarschijnlijk heeft u al een verzekering. Mocht dit niet zo zijn, dan zou u kunnen denken aan: Univé, ANWB of ENRA. De beste verzekering is natuurlijk voorkomen: pas op in de grote steden, zet uw fiets vast aan iets, blijf logisch nadenken en neem wellicht 2 sloten mee.
Fietsdiefstal komt natuurlijk voor, maar om u gerust te stellen horen we gelukkig weinig dramatische verhalen. De meesten van ons fietsen door rustige en niet al te toeristische gebieden.

 

Huren van een vakantiefiets

Dat valt meestal niet mee, maar gelukkig zijn er mogelijkheden:
In Gorssel, net onder Deventer, kunt u goed terecht bij Saint Christopher
in Dronten zit een adres dat goede vakantiefietsen verhuurt: Jan Brinkman.

 

Meer info over de Vakantiefiets

Op internet is uiteraard nog veel meer info te vinden. Lees bijvoorbeeld het artikel van Eric Schuyt van de Vakantiefietser of kijk op de site van Europafietsers.

 

Heeft u wellicht interessante aanvullende info of tips, dan houden we ons natuurlijk zeer aanbevolen. Samen weet je meer.