Fietsgids Limes Fietsroute Deel 2 Regensburg Guyla
Limes fietsroute Deel 2 Regensburg Guyla
-
Lang leve de specialist
Alles wat wij doen en verkopen is fietsvakantie-gerelateerd.
-
Fietsen maakt het hoofd leeg en het hart open
Even niet presteren. Beginnen, en de rest komt vanzelf op je af.
-
Eenvoudig gelukkig is gelukkig eenvoudig
Misschien wel de grootste rijkdom van een fietsvakantie.
Productomschrijving
Video Product
Productomschrijving
Limes fietsroute deel 2: Regensburg - Roemeense Grens (Gyula) 1100 km - Clemens Sweerman.
Dit is een uitgave van de Europafietsers
De grens (Limes) strekte zich uit vanaf de Noordzee bij Katwijk, langs Rijn en Donau tot aan de Zwarte Zee. De fietsroute biedt je een gids om op aantrekkelijke en relatief gemakkelijke manier dwars door Europa te fietsen naar Hongarije en Roemenië. De resten van de verdedigingswerken (wallen, forten en wachttorens) zijn op veel plaatsen nog tastbaar aanwezig. Het Duitse deel van de Limes staat sinds 2005 op de Unesco Werelderfgoedlijst.
Of je nu kiest voor dit deel als voortzetting van de tocht naar het oosten of als op zichzelf staande Donau-fietsroute: dit stuk naar de Hongaarse Puszta is eenvoudig te fietsen over kleine wegen en fietspaden. Een alternatieve route langs het Balatonmeer (in één richting beschreven) is wat heuvelachtiger.
De route gehele routebestaat uit 3 delen:
• Deel 1: Katwijk - Regensburg
• Deel 2: Regensburg - Roemeense grens (Gyula)
• Deel 3: Roemeense grens - Zwarte Zee
Beschrijving route
Deel 1 van Katwijk naar Regensburg 1000 km
In Nederland zijn vooral Romeinse fundamenten, gebruiksvoorwerpen en munten gevonden. In Duitsland is het wallensysteem in het landschap vaak nog zichtbaar. Een aantal Castella is met wachttorens gerestaureerd. In beide landen passeer je steden met Romeinse oorsprong. Rijn, Main en enkele kleinere rivieren bepalen het aantrekkelijke landschap en vormen een route die ook voor beginners goed te fietsen is. Wie de omgeving van Frankfurt wil mijden kiest voor de alternatieve route (met enig klimwerk) door de Taunus.
Deel 2 van Regensburg naar de Roemeense grens 1100 km
Of je nu kiest voor dit deel als voortzetting van de tocht naar het oosten of als op zichzelf staande Donau-fietsroute: dit stuk naar de Hongaarse Puszta is eenvoudig te fietsen over kleine wegen en fietspaden. Een alternatieve route langs het Balatonmeer (in één richting beschreven) is wat heuvelachtiger.
Deel 3 van de Roemeense grens naar de Zwarte Zee 1000 km
De hoofdroute doorkruist Transsylvanië, over de Draculapas naar de beroemde kloosters van de Bukovina en leidt door Moldavië naar de Romeinse havenstad Tomis, het huidige Constanta in de Donaudelta. Een routeverkorting die de kloosters niet aandoet, is in beide richtingen beschreven. De route heeft een totaal ander karakter dan deel 1 en 2. Met de bergketens van de Karpaten en enkele passen tot 1.250 meter, soms matig onderhouden wegen, beperkte en sobere voorzieningen, vereist dit deel een goede conditie. Roemenië is nog steeds een arm land met grote tegenstellingen en zonder luxe. De avontuurlijke fietser vindt echter uiteenlopende landschappen, een overwegend vriendelijke bevolking en een rijke -nog grotendeels authentieke- cultuur.
Digitaal bladeren aan de hand van zelfde soort fietsgids Groene Weg
De fietsgidsen
• Kaartjes met de route
• Navigatietekst (in beide richtingen) met indicatie van voorzieningen
• Informatie over zwaarte en wegkwaliteit
• Informatie over historie en toeristische bezienswaardigheden
• Overnachtingslijsten
• Informatie over vervoer
• VVV-adressen
Hoofdkenmerken op een rij
Taal | Nederlands |
---|---|
Schrijver | Clemens Sweerman |
Uitgever | Europa Fietsers/Pirola |
Jaar van uitgave | 2023 |
Artikelnummer | 404488 |
EAN / ISBN | 9789064559266 |
Reviews 3
-
Regenburg - Boedapest
Gepost op
In Regensburg aan deel 2 begonnen van de Limes route. Ons viel het deel Passau-Wenen erg tegen. Wellicht door het iets mindere weer, maar ondanks hoogseizoen helemaal niet veel terrasmogelijkheden etc. De vele pontjes zijn wel heel leuk (al zijn ze veel duurder dan we in NL gewend zijn). De grote en kleine plaatsen langs de route maken echter veel goed. Passau, Krems, Linz, Wenen, ze zijn fraai. Na Wenen worden de wegen soms saai lang, maar je kan ook alternatieven nemen iets verder van de Donau, want langs de erg brede Donau is helemaal niet leuk. Bratislava was verrassend leuk om te zijn. Omdat de camping niet zo goed meer schijnt te zijn (en je eerst moet klimmen) in de binnenstad gebleven en dat is daar qua prijs goed te doen. In Hongarije worden de wegen overwegend gaandeweg minder van kwaliteit. Wel leuke dorpjes. In Boedapest (kun je tegenwoordig prima fietsen!) op stadscamping gestaan, dus makkelijk in centrum. Na Boedapest naar Balatonmeer gegaan, dan moet je bij doorsteek rekening houden met enkele slechte stukken, maar je komt er wel..... Langs de autoweg wordt afgeraden. -
Wenen - Gyula
Gepost op
Wij hebben zomer 2019 deze route gevolgd van Wenen tot aan Gyula, waarna we verder gingen naar Roemenië. Hongarije is op zich een fijn fietsland, maar erg plat en daardoor af en toe wat saaier. Hier en daar is nog een (hobbelig) fietspad langs de weg, verder fiets je over autowegen (soms rustig, soms onvermijdelijk wat drukker). De steden hebben een schoon en mooi opgeknapt centrum, maar daarbuiten zijn de wijken grijs en vaak armoedig. Veel dorpjes zijn daarentegen erg schattig. In Hongarije vind je heel eenvoudige (maar leuke) kleine campings en het eten is goed. In Roemenië wordt alles een stuk avontuurlijker en wordt het fietsen moeilijker, dus Hongarije is erg fijn om conditie op te bouwen. Wij hebben de route via Boedapest gevolgd. De stad in en uitfietsen is wat stressen maar Boedapest is erg leuk! De routevariant via het meer hebben wij niet gedaan, maar leek me erg mooi. Na Boedapest kom je op de Puszta (een erg plat landbouwgebied) waar je veel schaapsherdertjes tegenkomt.
-
Limes route 2
Gepost op
De route is goed tot Wenen, bij Linz is er wel een rottig stuk langs een drukke weg. Vanaf Wenen wordt het helaas een stuk minder. Lange saaie weg over een dijk die zo' n 60 km duurt.( Schiet wel lekker op ).
Na Bratislava worden de fietspaden wat minder en in Hongarije hebben we regelmatig op drukke wegen gefietst, waarbij de rechterzijde van de weg niet prettig te fietsen was door de slechte kwaliteit; kuilen. De Eurovelo route 6 gevolgd, die ook lange stukken zandpaden hadden opgenomen waar je eigenlijk alleen met de mountainbike fatsoenlijk over heen kunt. Uiteindeljk eerder gestopt met fietsen (Tata) en met de trein naar reisdoel Budapest gegaan. Campings in Hongarije zijn matig van kwaliteit.